Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Abrikozenbomen

Abrikozenboom kopen

''De abrikoos, past die wel in een Nederlandse tuin?'' Deze vraag krijgen wij regelmatig van klanten, en dat is niet voor niets: met haar prachtige bloesem en zachte, zoete vruchten denkt men dat de abrikoos in Nederland nooit goed kan bloeien. Maar wist u dat deze vruchten zeer populair was onder Nederlandse vorsten, die in hun kasteeltuinen abrikozenbomen lieten aanplanten? U vindt dan ook in ons assortiment veel Nederlandse abrikozenrassen terug, zoals Tros Oranje en de Bredase abrikoos (lees verder)

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 10 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een abrikozenboom

Tros Oranje abrikozen aan een boom Wil je een abrikozenboom kopen? Op die manier haal je de mediteranne sfeer in huis, en kan je ook genieten van heerlijke zoete vruchten uit je eigen tuin! Daarnaast geeft de abrikozenboom in het voorjaar ook prachtige bloesem.

In tegenstelling tot de perzik en nectarine kan een abrikozenboom niet besmet raken door de krulziekte. Dit maakt het dus ook een interessante vervanger voor iedereen die de strijd tegen deze ziekte verloren is, maar toch een steenvrucht terug wil planten.

Om van jouw abrikozenboom een succes te maken is het wel wel belangrijk om de juiste boom uit te zoeken. In dit artikel lees je hoe!

Beschutte plaats

Een abrikozenboom is een prachtige boom die wel van warmte houdt. Je zou dus denken dat deze boom niet goed in Nederland gedijt. Maar al sinds de middeleeuwen worden abrikozen in Nederland geteelt. Dezelfde trucs die toen gebruikt werden zijn nog steeds relevant om zoete vruchten te kunnen plukken.

Het belangrijkste is een beschutte plaats in de tuin. Kies dus het liefst een beschutte hoek met de hele dag zon. Een warme schutting of muur op het zuiden is perfect. Ook een kas of serre zijn natuurlijk een geweldige plaats om een abrikozenboom aan te planten.

Die beschutting is ook in de winter belangrijk, om ingevroren takken of schade aan de bloesem bij late nachtvorst (voor zover mogelijk) te voorkomen.

Leiboom

Om nog beter gebruik te maken van het beetje zon wat we in Nederland krijgen, kan je ook kiezen voor een leiboom. Je kunt een abrikozenboom kopen die al voorgeleid is, of een gewone laagstam boom kopen en deze zelfd uitleiden.

Bij deze leibomen wordt het licht en de warmte optimaal over de takken verdeelt. Zo pluk je dus de meeste en smakelijkste vruchten. Ook bij een gewone boom probeer je met snoei een lichte en open boom te vormen, met hetzelfde doel.

Een Nederlands ras, of juist een productie-topper?

Bergeron abrikozenHet kopen van een abrikozenboom van één van de traditionele Nederlandse rassen zoals BredaseMoorpark en Tros Oranje is aan te bevelen. Door hun kleinere vruchten rijpen ze beter af in ons klimaat. Toch vinden veel mensen deze vruchten, vanwege hun kleine formaat, meer voor verwerking geschikt. Voor directe consumptie zijn grootvruchte abrikozen beter.

Heb je een warme plek op het zuiden, of zelfs in een kas? Dan kan je zo'n grootvruchtige abrikoos aanplanten. Wij adviseren Tomcot ® en Bergeron aan. Twee fantastische productierassen die ook voor de professionele fruitteelt veel gebruikt worden.

Verzorging

Als je eenmaal een abrikozenboom hebt gekocht en aangeplant is verzorging heel belangrijk. Let vooral goed op het snoeien, en begin de boom goed te bemesten als deze veel vruchten produceert. Op die manier kan je jaren lang van heerlijke abrikozen genieten. Hier lees je meer over in onze encyclopedie: een abrikozenboom planten en verzorgen

Referenties

Foto van Bergeron abrikozen door INRA DIST uit Frankrijk. CC BY 2.0 licentie.

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Pluktijd: Open
Vruchtkleur: Open
Smaak: Open
Bewaren: Open
Vruchtgrootte: Open
Opbrengst: Open
Ziekteresistentie: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open