Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Goede vrijdag en 2e paasdag geopend U bent van harte welkom voor een bezoek tussen 10:00 en 17:00.

Meer informatie

Druiven snoeien: de makkelijke en professionele methode

Er zijn veel verschillende methoden om druiven op te snoeien. Deze snoeimethoden zorgen voor een goede opbrengst en een goede kwaliteit druiven. Ook vergemakkelijken ze vaak het onderhoud, omdat je systematisch takken weg haalt (je hoeft niet veel inzicht te hebben). Snoeien houdt de plant luchtig en productief, maar is niet noodzakelijk. Als u een schutting wilt laten bedekken, kunt u de plant gewoon laten doorgroeien. Een ongesnoeide druif zal altijd trossen blijven geven.

Waarom een druif snoeien?

Professionele wijntelers snoeien hetzelfde, maar op een andere schaal. Er zijn verschillende manieren om druiven te snoeien. Dit komt doordat in de duizenden jaren dat mensen al druiven telen, er verschillende manieren zijn gevonden om met snoei te oogst te verhogen.

Al deze snoeimethoden hebben iets met elkaar gemeen. Ze hebben namelijk dezelfde doelen:

  • Ervoor zorgen dat alle takken goed licht en warmte vangen.
  • Ervoor zorgen dat de trossen verspreid zijn over de struik, zodat ze allemaal goed licht en warmte kunnen vangen.
  • Ervoor zorgen dat takken verjongen. Dit betekent dat takken nadat ze fruit gedragen hebben worden afgesnoeid om ruimte te maken voor nieuwe takken. Druiven dragen hun trossen op takken die dat jaar nieuw gegroeid zijn, dus om een druif productief te houden is het belangrijk dat we genoeg van zulke takken hebben.

Twijfelt u dus over hoe u precies verder moet? Zorg er dan voor dat u de doelen hierboven in gedachte houdt, en maak dan uw keuze.

Op deze pagina:

Snoei jonge takken, laat oude takken zoveel mogelijk zitten

Druiven hebben een sterke groeikracht, en hierom kan het niet veel kwaad om iets te veel weg te snoeien. Takken groeien makkelijk weer terug, en voor je het weet is de afgesnoeide tak weer terug.

Toch kunt u er niet op los snoeien. Druiven zijn bloedende planten. Dit betekend dat u oude takken beter kunt laten zitten, omdat u anders het risico loopt dat de plant dood bloed.

Rechts ziet u het oude hout van de stam. Boven de jonge tak met trossen.

Rechts ziet u het oude hout van de stam van deze druif. Hieraan groeit een jonge zijtak met trossen.

 

Het is dus belangrijk om de jonge- en oude takken van een druivelaar anders te behandelen. Gelukkig is het niet moeilijk om te onderscheiden welke tak jong of oud is.

  • Jonge takken zijn groen of lichtbruin en glad. Deze takken kunt u, jaarrond, gerust terugsnoeien zonder risico te lopen.
  • Oud hout is donkerder bruin, en de barst is niet glad maar geribbeld of zelfs geschilferd. Deze takken kunt u, als ze nog dun en relatief jong zijn, in de winter terugsnoeien. Doe dit als al het blad gevallen is en de plant geheel in rust is, maar het niet vriest. Wondbalsem kan het ergste bloeden voorkomen.

Het beste is natuurlijk om een tak al weg te snoeien voordat het hout oud geworden is! Een goede manier om dit te doen is met de Guyot-snoei, maar als je niet zoveel tijd wilt besteden is er ook een goede basissnoei.

Basissnoei voor druiven

Wilt u vooral uw druif gezond en redelijk productief houden? En bent u op zoek naar een combinatie van een mooie klimplant, smakelijke druiven en gemak? Dan is de volgende basissnoei een goede manier om uw druif gezond te houden, zonder daar teveel tijd aan te besteden. Maar als u op zoek bent naar een methode om de allerbeste kwaliteit druiven te telen dan kunt u beter de Guyot-snoei toepassen, zoals deze hier beschreven staat.

Snoei uw druif in December, als het blad geheel van de plant gevallen is, en het niet vriest. In de zomer kunt u ook wat beperkte snoei toepassen. Hieronder leest u wat precies.

Wintersnoei: het zware werk

In de winter snoeit u uw druif als volgt:

  • Kies enkele gesteltakken uit. Deze vormen de structuur van uw druivenplant. Buig deze takken op zo'n manier uit dat er minimaal 50cm. tussen de gesteltakken zit. Deze takken mogen horizontaal- of verticaal lopen. Wij adviseren meestal één stam met daarop 2, 4 of 6 horizontale gesteltakken.
  • Verwijder nu alle zijtakken die van de gesteltakken komen. Laat een klein stukje over, zodat er twee knoppen op de tak overblijven. Dit voorkomt dat de tak indroogt tot de gesteltakken, en zijn ook de plek waar volgend jaar een nieuwe zijtak zal groeien.

De wintersnoei  van een druif is dus behoorlijk rigoreus. Geen zorgen, deze takken groeien volgend jaar weer aan en dragen direct fruit!

Lichte zomersnoei

Verwijder bladeren van uw druivenstruik zodat de trossen goed licht vangen Gedurende de zomer past u ook zomersnoei toe. Dit doet u zo:

  • U kunt éénjarige takken (groen/lichtbruin hout) gerust verwijderen. Bijvoorbeeld als deze andere planten in de weg zitten. Voor oud hout wacht u echt tot de winter.
  • Verwijder blad en takken die voor de trossen hangen. Door ervoor te zorgen dat alle trossen goed licht en warmte vangen zorgt u ervoor dat ze goed afrijpen en ook goed zoet worden.
  • Bind nieuwe takken aan. Op die manier kunt u nieuwe gesteltakken vormen. Ook zorgt u er zo voor dat de takken niet afbreken onder het gewicht van de trossen. Takken aanbinden kunt u het beste doen met bindbuis, en niet met touw (of zeker niet ijzerdraad). Bindbuis is flexibel, en zo voorkomt u dat u in de takken snijdt. Houdt ook oude takken goed aangeboden, om te voorkomen dat deze takken scheuren onder het gewicht. 
  • Een druif is een klimplant, en het is belangrijk dat de druif dus iets heeft om tegenaan te kunnne klimmen. Een pergola of schutting is perfect, maar palen met draden werken ook prima.

Het echte werk: de guyotsnoei

Wilt u een stapje verder gaan dan de basissnoei die we hierboven hebben uitgelegd? Pas dan de Guyot-snoei toe!

De guyotsnoei is een snoeimethode die kan worden toegepast op alle druivenrassen.

De guyotsnoei wordt veel gebruikt bij de professionele wijnbouw. De Guyot snoeimethode geeft een relatief lage opbrengst maar de kwaliteit van de druiven is geweldig. Hoewel het resultaat van deze snoei dus goed is, is de methode relatief makkelijk en door iedereen te leren. Van de Guyot-snoei zijn weer enkele subtiele varianten in omloop. Het kan dus zijn dat verschillende websites en video's zaken net iets anders aanpakken.

Om de (dubbele) Guyot-snoei toe te kunnen passen moeten druiven op ongeveer 1.2m afstand van elkaar worden aangeplant. Voor de enkele Guyot is dit grofweg de helft.

Eerste jaar Guyot

Druif die met Guyot wordt gesnoeidHet eerste jaar kent een andere snoeimethode dan alle andere jaren. Dit omdat de basis gelegd moet worden om daarna de snoeimethode goed toe te passen. Laat het eerste jaar de plant lekker groeien en geniet u van de eerste trosjes. U kunt ook de eerste trossen verwijderen om de plant sterker te laten groeien.

In de winter kiest u voor de eerste snoei twee mooie, lange en vooral dikke takken uit. Deze twee takken gaan als hoofdtak dienen. Knip alles af behalve deze twee takken en buig ze horizontaal om, om zo twee gesteltakken vanaf de stam te vormen. Als stamhoogte wordt meestal 50-80cm. aangehouden.

Doordat we twee zijtakken als gesteltakken gebruiken is dit een dubbele guyot. Heeft u minder ruimte? Kies dan voor een zijtak één kant op, en maak een ekele guyot.

De illustraties in dit artikel illustreren een enkele Gyuot. Pas voor een dubbele Guyot dus gewoon deze methode toe aan twee kanten.

Na het eerste jaar (jaar 2 en later) volgt u de zomersnoei en wintersnoei zoals deze hieronder is beschreven.

Zomersnoei bij Guyot

Diagram voor de Guyot-snoeiDe uitlopers op de gesteltakken gaat u het hele jaar door recht naar boven uitleiden en aanbinden, om deze verticaal te laten leiden. Zo vormt u vruchttakken.

Laat naar voorkeur één of twee trossen per verticale tak groeien. Takken die direct aan de stam groeien knipt u weg. Zorg altijd dat er minimaal 10cm. tussen de vruchttakken (de takken die verticaal lopen) zit, ook overtollige uitlopers aan de gesteltakken snoeit u weg.

Wintersnoei bij Guyot

Aan het einde van het tweede jaar, en de jaren erna, gaat u de druivenplant weer snoeien. De wintersnoei is het makkelijkste maar ook het belangrijkste.

  1. Kies twee krachtige, stevige takken uit de vruchttakken. Bij voorkeur groeien deze takken zo dicht mogelijk bij de stam. Deze twee verticale takken worden de nieuwe gesteltakken.
  2. U snoeit nu al het overgebleven vruchthout, en de overtollige delen van de horizontale gesteltakken  weg om alleen de twee nieuwe gesteltakken over te houden. Snoei de oude gesteltakken op op ongeveer 2 knopen afstand van de stam (meestal zo'n 10cm.) Zo voorkomt u schade aan de stam.
    U heeft nu alleen een stam met twee verticaal groeiende vruchttakken over.
  3. De twee nieuwe gesteltakken maakt u nu horizontaal vast op de positie waar eerst de oude gesteltakken zaten. U buigt ze dus overdwars om van de verticale takken horizontale takken te maken. U kunt deze nieuwe gesteltakken inkorten tot ongeveer 60cm per tak, als dat nodig is. Langzaam maar zeker zal bij de stam en gesteltakken een klein knobbeltje komen van de oude gesteltakken die daar zijn afgesnoeid. Dit kan geen kwaad.
  4. U heeft nu als eindresultaat weer een stam en twee horizontale gesteltakken. Vanaf deze gesteltakken zullen volgend jaar weer vruchttakken vormen, waar trossen aan gaan groeien. Op deze manier houdt u de Guyot met jaarlijkse snoei in stand.

Wintersnoei bij guyot. Verwijder takken bij het rode kruis, buig de overgebleven takken horizontaal om.

Knip de zijtakken af bij de rode kruizen op de illustratie. Buig daarna de overgebleven vruchttakken in de richting van de gele pijlen om horizontale gesteltakken te vormen voor volgend jaar.

Jaren plezier

Wijngaard met druiven in Guyot-vorm in Kroatie Uw druivenstruik kan met de Guyot-snoei tientallen jaren een grote oogst produceren. De druiventrossen zijn van hoge kwaliteit en dus ook geschikt voor de wijnteelt. Zorg dat u de snoei elk jaar weer toepast, want een druif die niet in vorm is is erg lastig weer terug in de Guyot-vorm te krijgen.

Je druif verder verzorgen

Buiten het correct snoeien van een druif zijn er ook andere dingen belangrijk in het onderhoud. Het toepassen van kalk en meststoffen kan bijvoorbeeld voor een grotere en beter smakende oogst zorgen. Meer weten? Lees dan ons encyclopedie-artikel over druiven.

Druiven kopen, planten en verzorgen

Referenties

Foto van professionele druivensnoei door Riversdale Estate from Cambridge, Tasmania, Australia. CC BY 2.0

Foto van blauwe druiventrossen door rdesaiCC BY 2.0

Foto van Guyot-snoei door Giancarlo DessìCC BY-SA 3.0
Illustratie van de Guyot-snoei door Bauer Karl (bewerkt). CC BY-SA 3.0

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie