Fruitbomen.net
Wij zijn tweede pinksterdag geopend (van 10:00 tot 17:00)! We hebben een groot assortiment direct op voorraad in alle maten, behalve hoogstam (laatste bomen) en hoogstam-lei (uitverkocht). U kunt hoogstam(-lei) wel alvast reserveren voor Oktober '23.
Welkom op de informatieve pagina over fruitbomen snoeien. Wij proberen de inhoud van deze pagina te vernieuwen en verbeteren. De verbeterde artikelen kunt u vanaf nu vinden in ons informatiecentrum.
Rode en Witte Aalbessen snoeien

Aalbessen geven vrucht op eenjarig hout, maar op tweejarig hout nog beter. Daarom is het het beste om takken nadat ze 2 of 3 jaar vrucht hebben gedragen weg te snoeien. Ook wil de plant "lopers" gaan vormen aan de wortels, haal deze zo veel mogelijk weg. De plant moet zoveel mogelijk energie stoppen in het produceren van bessen. In de zomer kan het handig zijn om te snel groeiende takken af te toppen. Dit houdt in dat de bovenkant van de tak word weggesnoeid. Hiermee stimuleer je het vormen van zijtakken, en zijtakken zijn vruchttakken!
Zwarte Bessen snoeien
Zwarte bessen geven vruchten op eenjarig hout. Snoei de grondscheuten weg tenzij het nodig is voor een gestel tak. Zwarte bessen kun je direct na de oogst snoeien de een jarige takken hebben dan langer de tijd om zich te ontwikkelen. Snoei daarom de struik helemaal tot aan de eenjarige takken terug.
Blauwe Bessen snoeien
Blauwe bessen kunnen 1.5 tot 2 meter hoog worden, en ongeveer 1.5 meter breed. Snoeien is niet nodig omdat deze plant vrucht geeft op oud hout; hoe ouder, hoe beter. Wel is het belangrijk om beschadigde of zieke takken te verwijderen. Ook kan het nodig zijn om sommige takken weg te halen, zodat andere takken meer licht krijgen en dus beter hun vruchten kunnen ontwikkelen.
Cranberry's (veenbessen), hoeven niet gesnoeit te worden. Wel kunnen de lange ranken worden ingekort.

Kruisbessen snoeien
De snoei van kruisbessen is vrij eenvoudig. De vruchten groeien namelijk op een jarig hout. Overtallige scheuten die uit de grond komen kunt u beter verwijderen dit kost de plant alleen maar energie. Voor de rest is het belangrijk dat er veel een jarig hout wordt gevormd. Hierop draagt de struik zijn meeste vruchten op. Dit kan bereikt worden door de struik goed uit te dunnen, het oude vruchthout te verwijderen. In de eerste winter wordt de struik voor een gedeelte terug gesnoeid, zodat de struik een meer vertakte structuur krijgt.

Jostabessen snoeien
Jostabessen worden vrij hoge struiken 2 tot 2,5 meter hoog . Veel snoei is niet noodzakelijk , alleen licht uitdunnen van de zijtakken is raadzaam. Lange (gestel) takken mogen ingekort worden tot op een gezonde zijscheut.
Druiven snoeien
Aan een jonge druifplant heb je de eerste paar jaren niet vel te doen, na ongeveer drie jaar kunt je hem uitleiden. Als je een paar verdikte scheuten hebt, lei je deze horizontaal uit. Het aantal mag u zelf bepalen, ligt net aan de hoeveelheid ruimte die u tot uw beschikking heeft. Verdeel deze takken zodat het vruchthout voldoende licht krijgt, takken die overbodig zijn kunt u beter verwijderen. De takken die u horizontaal heeft geleid worden de zijarmen van de druif genoemd, hierop zitten nog een hoop zijtakjes. Knip deze tot ongeveer 10cm. in. Uit deze ogen lopen de schoten die vrucht gaan geven, meestal twee tot drie bossen per scheut. Vaak komen er aan zo'n scheut meerdere trossen druiven, verstandig is om maar een of twee bossen te bewaren, dit bevorderd de afrijping. In de zomer, als de druif vruchten gaan vormen kunnen de takken die voor de vrucht zitten weggesnoeid worden. Zo krijgt de vrucht meer licht en rijpt hij beter af. Nieuwe uitlopers kunt u beter wegsnoeien, de plant kan beter zijn energie gebruiken voor de vruchten. In de winter worden de takken die vrucht hebben gedragen +/- terug gesnoeid tot ongeveer 10cm. (2 ogen). Als de plant enige jaren vrucht heeft gedragen, kunt je beter een nieuwe zijarm leiden. De oude zijarm kort je in, zo hou je de boom vitaal!
Let op! Druiven behoren tot de bloedende bomen, dit wil zeggen dat ze niet het hele jaar gesnoeid kunnen worden. Als de druif gaat uitlopen is de sapstroom heel hoog, ga je dan snoeien dan kan de druif zich moeizaam herstellen. Snoeien kan schade geven aan de takken. Daarom is dat niet aan te raden in de periode van Februari tot Juni, wanneer de plant uitloopt. De wintersnoei is meestal van half December tot half Januari, liefst als het niet te hard vriest. De zomersnoei vind meestal in Augustus plaats.

Fruitbomen snoeien
Fruitbomen kunnen van eind December tot Maart gesnoeid worden, onder fruitbomen rekenen we appels, peren, pruimen en kersen. Pruimen en kersen snoeien we het liefst eerder, net nadat ze vruchten hebben gedragen. De wond van de plant geneest minder snel in de wintermaanden (dit in verband met schimmelziektes). Snoeien doe je met een paar doelstellingen voor oog:
- De boom jong en vitaal te houten, als je snoeit zorg je voor nieuw vruchthout wat de komende jaren voor vruchten gaat zorgen.
- De boom luchtig van vorm te houten zodat de takken goed worden belicht, zodat het licht en de warmte goed bij de vruchten kan komen.
Bij snelgroeiende soorten (denk aan peer), kan het in augustus handig zijn om nog een keer te snoeien. Zo gaat er meer energie naar de vruchtvorming. Als je dit doet is het belangrijk om het minder grof te doen als de snoei in de wintermaanden. Beperk het bijv. tot takken die in de weg zitten voor de vruchtdragende takken.


Exotische vruchten
Perzik, nectarine, abrikoos en amandel zijn zelfbestuivende vruchtsoorten, maar handmatige bestuiving met een kwastje is raadzaam. Tijdens de bloei, die vrij vroeg is (rond maart), zijn er nog maar weinig bestuivende insecten actief. Deze exoten uit het middelandse-zee gebied bloeien vroeg een late nachtvorst kan de vruchtvorming in de weg staan. Probeer daarom de bloesem tegen de nachtvorst te beschermen. Perzik, abrikoos en nectarine zijn ideaal als leifruit te gebruiken, bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden die dus veel en langer warmte afgeeft.
Bij het snoeien is het belangrijk de planten in de groei te remmen, en zorgen voor een open structuur (zodat de vruchten goed licht kunnen krijgen). Hou er rekening mee dat deze planten vrucht dragen op wat oudere takken, toch is het belangrijk om de takken die vrucht gedragen hebben wel weg te snoeien zodat de andere takken de kans krijgen om vrucht te vormen.
