Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

De perenpokziekte (perengalmijt)

Aantasting door perenpokziekte Een veel voorkomende maar niet erg gevaarlijke ziekte is de perenpokziekte. De perenpokziekte veroorzaakt beschadigingen aan blad en vrucht wat de groei remt en de productie tegenwerkt. Uw boom zal aan deze ziekte geen zware schade aan overhouden.

Op deze pagina:

Wat is perenpokziekte of perengalmijt?

De perenpokken worden veroorzaakt door een klein diertje, de perengalmijt, die zich in de winter in de boom "verstopt". De mijten worden in het voorjaar actief en bijten zich vast in het blad of in jonge vruchten. Ze injecteren daar gif waardoor het blad extra sap produceert voor de consumptie van de mijt. Deze kleine, lichtgroene gezwellen op het blad en de jonge vruchten zijn duidelijk te herkennen. Uiteindelijk kunnen de pokken lichtbruin/rood/zwart (in die volgorde) worden, en het blad laten krullen. De plant zal minder snel groeien, en de aangetaste vruchten zullen van de boom af vallen. De perengalmijt is niet weg te krijgen door het blad van de boom en de grond te verwijderen in de winter. De mijten overwinteren in de takken.

Bovenkant blad van peer met perenpokziekte

Perenpokken op het blad van een Doyenne du Comice, een voor deze ziekte vrij gevoelig ras.

Perenpokziekte op blad Doyenne du Comice

Een andere aangetaste Doyenne du Comice, met een lieveheersbeestje.

Onderkant blad van peer met perenpokziekte

Perengalmijt kan zorgen voor bruin-zwarte vlekken aan de onderkant van het blad. Foto door megachile. CC0 1.0

Perenpokziekte bij de nashipeer

Perenpokziekte bij een nashipeer De perenpokziekte is veel zeldzamer bij de nashipeer dan de europeese peer. Een aantasting komt niet vaak voor. Als een nashipeer wel aangetast is zal het ziektebeeld gelijk zijn aan die van een europeese peer. Ook bij een nashipeer veroorzaakt de perenpokziekte de bekende donkere stipjes op het blad. Ook de bestrijding is gelijk.

Bestrijding van de perenpokziekte.

Bij een lichte aantasting is een mechanische behandeling (dus met de hand) het meest effectieve. Verwijder aangetaste bladeren en composteer deze (of gooi ze in het groen afval) om zo verdere besmetting van gezonde bladeren te voorkomen. Dit is, wanneer tijdig toegepast, zeer effectief. Vooral als het in opvolgende weken enkele keren wordt herhaald.

Bestrijding van een zware aantasting door de perenpokziekte kan beter met een spuitzwavel.

Bij een zware aantasting

Verwijder voor het bestrijden het zwaarst beschadigde blad van de boom. Dit blad heeft geen functie meer voor de boom, en dit blad verwijderen heeft dus alleen voordelen. Daarna kunt u behandelen met de spuitzwafel, bijv. het middel Microsulfo. Bespuit zowel het beschadigde blad als de takken. Normaal raad ik aan om alleen de beschadigde plekken te bespuiten, maar doordat de mijt zich overal kan verstoppen is het zeker wel aan te bevelen om de gehele plant te bespuiten. Deze behandeling kunt u het beste enkele malen herhalen, bijvoorbeeld op drie opeenvolgende zaterdagen bespuiten met microsulfo. Als het goed is keert de ziekte dan niet terug.  

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie